Banor och distanser

Åda Wild Boar (ÅWB) – våra banor och distanser.

ÅWB är ett permanent traillöparcentra med unika leder, inspirerade av de vilda djurens vägval ute i den vackra Pilskogen. Lederna är 3 till antalet (2km, 5km och 12km – Bolistbanan) och samtliga utgår de från ÅWB´s tävlingscentra (TC) som ligger i skogen men i direkt anslutning till Åda Golf & Country Club.

Dessa 3 leder ligger som grund för samtliga distanser 6, 12, 24, 50KM

6 km- Svinkul

Dessa 6 km är ett ”mindre syskon” till 12 km leden. Starten går från TC och följer leden tillsammans med övriga distanser de första 5 – 600 metrarna där den tillsammans med 12 km’s leden klättar över vildsvinsstaketet för att omedelbart ge sig ut i Pilskogens vilda och vackra natur. Nu följer en nybyggd del av banan och under en ”korridor” har skapats på ca 300 meter så att du snabbt når den första stigningen kort och gott kallad ”berget”. Väl passerat så bär det av neråt och här delar sig 5 och 12 km’s lederna. Du svänger svagt höger och följer nu orangea Bolistmarkeringar (ej kryss) passerar en damm på den stig som används för att utfodra djuren. Längs med det gamla viltstängslet som vittnar om det som en gång fanns, viltreservatet vilket vildsvinen en gång rymde ifrån, springer du nu i det verkliga hjärtat av vildsvinets ursprungliga näste.

Efter ca 300 meter lämnar du mjukare underlag och klättrar svagt uppför på torrare mark och har nu sprungit ca 2 km. Genom vacker klippterräng ringlar sig nu leden i ständig närvaro av gamla viltstängslet och svunna tider. Genom teknisk och böljande löpning, kärr och gammal orörd skog har du nu en sista liten klättring innan du åter ansluter med 12 km’s leden och återser de välkända kryssen. Tillsammans (5 och 12 km) ringlar sig nu leden genom härlig klipplöpning i lätt kuperad terräng, du passerar en naturligt öppen och betad skogsäng för att därefter möta en brant klippvägg. Väl uppe så har du drygt 2 km till målet och leden fortsätter genom klipplöpning och en längre och kortare stigningar. Nu möter du mjukare underlag och här är det alltid väldigt uppbökat av vildsvinen så vi vet aldrig hur underlaget är! Väl passerat så skall du nu igenom ett blötare parti för att snart få en teknisk stigning. Nu följer upp och ner med klippor som underlag innan det bär av nerför och 2 km´s leden ansluter.

Med ca 1 km kvar är alla lederna åter samlade och du springer hem i teknisk terräng, djupa kärr, branta klippor och trolliknande skog. Ca 300 meter innan mål rundar lederna en tjärn där du passerar förvarningen, därefter får du den sista lilla klättringen uppför innan du viker av kraftigt till höger och beger dig av nerför en ringlande vacker stig som tar dig till upploppet. Nu är du nära. Upploppet är dryga 200 meter och går först plant för att svänga vänster och gå uppför de sista 100 metrarna. Nu passerar du ÅWB´s målportal och stort ”GRATTIS”. Du har just sprungit Åda Wild Boar 5km, i vildsvinets ursprungliga näste.

Sjukvård: 6 km (Målet)

Vätska: 6 km (Målet)

Energi: 6 km (Målet)

Markeringar: ca 1,5 m höga stolpar med orange Bolist markering samt tydliga 5 kmpilar och svart/gul snitsel vid behov. Första och sista kilometern, gemensamt med Bolistbanans kryss.

Höjdmeter:

12km – Bolistbanan

WOW, vilken led detta är! Under ca 550 höjdmeter kommer du få uppleva något unikt! Starten går från TC och följer leden tillsammans med övriga distanser de första 5 – 600 metrarna där den tillsammans med 12 km’s leden klättar över vildsvinsstaketet för att omedelbart ge sig ut i Pilskogens vilda och vackra natur. Nu följer en nybyggd del av banan och en ”korridor” har skapats på ca 300 meter så att du snabbt når den första stigningen kort och gott kallad ”berget”. Väl passerat så bär det av neråt och här delar sig 5 och 12 km’s lederna. Du beger dig nu rakt ut i äventyrlig löpning i vackra Pilskogen.

De första 5 km är en cocktail av branta stigningar, härlig plan klipplöpning, ringlande stigar genom djup skog och tekniska uppför och nerförs löpningar. Du närmar dig ledens tuffaste del nämligen Elis Berg, Peppes Backe och Fornborgen. Under dessa dryga 2 km tar du ca 50% av Bolistbanans höjdmeter och du möter havet och skärgården. Dessa 3 stigningar och utförslöpningar är tekniska och härligt utmanande. När du rundar nedanför Fornborgen rundar du inte bara nedanför vätske/sjukvårdsstationen, nej du rundar också en hamn och en borg med 1000 åriga anor. På din klättring upp på toppen av Fornborgen har du avverkat drygt 7 km och du kommer vara glad över att här möta våra fantastiska funktionärer som sköter vätska och om du mot förmodan skulle behöva sjukvård.

När du lämnat Fornborgen har du nu ca 1 kms plan löpning och skönt att sträcka ut benen. Du springer på vacker ringlande stig genom gammal skog, passerar runt vår välkända grusgrop (Challangetävlingen har sitt epicenter här) för att nu åter möta stigningar och klipplöpning. Nu ansluter 5 km leden från höger och du har dryga 3 km hem. Tillsammans (5 och 12 km) ringlar sig nu leden genom härlig klipplöpning i lätt kuperad terräng, du passerar en naturligt öppen och betad skogsäng för att därefter möta en brant klippvägg. Väl uppe så har du drygt 2 km till målet och leden fortsätter genom klipplöpning och längre och kortare stigningar. Nu möter du mjukare underlag och här är det alltid väldigt uppbökat av vildsvinen så vi vet aldrig hur underlaget är! Väl passerat så skall du nu igenom ett blötare parti för att snart få en teknisk stigning. Nu följer upp och ner med klippor som underlag innan det bär av nerför och 2 km´s leden ansluter.

Med ca 1 km kvar är alla lederna åter samlade och du springer hem i teknisk terräng, djupa kärr, branta klippor och trolliknande skog. Ca 300 meter innan mål rundar lederna en tjärn där du passerar förvarningen, därefter får du den sista lilla klättringen uppför innan du viker av kraftigt till vänster och beger dig av nerför en ringlande vacker stig som tar dig till upploppet. Nu är du nära. Upploppet är dryga 200 meter och går först plant för att svänga vänster och gå uppför de sista 100 metrarna. Nu passerar du ÅWB´s målportal och stort ”GRATTIS”. Du har just sprungit Åda Wild Boar 12 km – Bolistbanan, i vildsvinets ursprungliga näste. 

Sjukvård: 7 och 12 km

Vätska: 7 och 12 km

Energi: 12 km

Markeringar: Ca 1,5 meter höga pålar med kryss (orange/turkos) samt riktningspilar och svart/gul snitsel vid behov.

Höjdmeter:

24 km- Svinvild

2 varv på Bolistbanan (Läs om banan på 12 km). Ja, tycker du att inte 1 varv räcker så har du möjligheten att bränna av dessa 24 km och över 1100 höjdmeter. Vi har kört denna sträcka i 2 år nu och den blir allt mer populär. Då dessa kilometrar inte liknar mycket annat du sprungit, så kräver det taktik och en disponering av dina krafter. Många är de som gått ut för hårt första varvet för att sedan få uppleva vad de här lederna gör med dina ben och din kropp.

Har du inte sprungit banan innan men har möjlighet att testspringa den innan tävling är det en stark rekommendation för att avgöra om 12 eller 24 km passar dig bäst. Hursomhelst, springer du 24 km så kommer du att komma in för varvning efter 12 km. Du springer då i en ”egen” varvningsfålla för att vid TC åter vända ut på Bolistbanan. Vid varvning finns energi, vätska och sjukvård.

Sjukvård: 7, 12, 19 och 24 km

Vätska: 7, 12, 19 och 24 km

Energi: 12 och 24 km

Markeringar: Ca 1,5 meter höga pålar med kryss (orange/turkos) samt riktningspilar och svart/gul snitsel vid behov.

Höjdmeter: 1100

50 km – Ultra

Åda Wild Boar Ultra (4 varv på Bolisten + 1 varv på 5:an) och Åda Wild Boar Ultra (5 varv på Bolistbanan). Vilka race detta kommer att bli!

Succén från i fjol med varvlopp gör att vi fortsätter med det. Det uppskattas av både löpare och publik. 4 varv på orginalbanan kommer ställa ordentliga krav på deltagarna. Det är inte tillräckligt långt för att köra på för mycket taktik samtidigt som den kommer skörda de som går för fort de första 2-3 varven.

Ni som springer de här distanser har gjort långa utmanade lopp innan och har koll på er egen förmåga. Vi har inga krav på tidigare lopp men vi ber om självinsikt då 50 km är på ca 2200 höjdmeter i denna typ av terräng. Många av er har säkert sprungit lopp med mer höjdmeter men det handlar om ”hur” du tar dessa metrar. Bolistbanan (läs 12 km) går mer eller mindre hela tiden upp och ner. Sörmländsk natur innehåller inga egentliga höga partier men de är många och tekniska. Hursomhelst, springer du 50 km så kommer du att komma in för varvning efter varje12 km. Du springer då i en ”egen” varvningsfålla för att vid TC åter vända ut på Bolistbanan. Vid varvningen möter du funktionärer, publik och musik. Du får en energiboost som du behöver innan du åter ger dig ut för att möta djur, natur och kanske inte minst…dig själv!

50 km

Sjukvård: 7, 12, 19, 24, 31, 36, 43 och 50 km

Vätska: 7, 12, 19, 24, 31, 36, 43 och 50 km

Energi: 12, 24, 36 och 50 km

Markeringar: Ca 1,5 meter höga pålar med kryss (orange/turkos) samt riktningspilar och svart/gul snitsel vid behov.

Höjdmeter: ca 2200

Diskutera, ställ frågor och tipsa gärna varandra på ”Åda Wild Boar” på Facebook. Självklart går det även bra att kontakta oss på:

anders@anordstrom.com